Eetschema

Hét perfecte eetschema

Voeding en gezondheid zijn populaire onderwerpen bij veel mensen. De markt speelt hierop in door steeds met nieuwe producten te komen. Vaak geven ze de indruk dat hun producten absoluut gekozen moeten worden voor een goede gezondheid.

Er zijn inmiddels zoveel voedingsproducten op de markt dat veel mensen niet meer weten wat ze moeten kiezen en hoe ze nou op een juiste manier gezond moeten eten. Veel mensen ‘eten maar wat, zonder bewust na te gaan of datgene wat ze eten en op de manier waarop ze dit eten, wel goed is voor hun gezondheid. Dit kan echter op de lange termijn risico’s met zich meebrengen.

Er zijn zogenaamde ‘basisvoedingsmiddelen’ waaruit ieder eetschema zou moet bestaan. Deze voedingsmiddelen zijn te verdelen in een aantal categorieën:

  • Groente
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Brood, graanproducten, aardappelen
  • Vlees, vis, kip, eieren
  • Zuivelproducten
  • Noten, zaden en pitten
  • Smeer- en bereidingsvetten
  • Dranken

Met behulp van deze basisvoedingsmiddelen is het mogelijk een volwaardig voedingspatroon samen te stellen. Een volwaardig voedingspatroon wil zeggen dat er de juiste voedingsmiddelen gekozen worden, die in de juiste combinaties geconsumeerd worden en die gezamenlijk gezondheidswinst leveren en ons lichaam voorzien van de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft.

Ieder mens is anders en daarom heeft ook ieder mens andere behoeftes aan energie en voedingsstoffen. Er zijn echter wel een aantal richtlijnen waaruit ieder eetschema minimaal zou moeten bestaan.

Deze richtlijnen van de gezondheidsraad (Richtlijnen Goede Voeding) geven de volgende adviezen:

  • Eet elke dag minimaal 250 gram groente.
  • Eet elke dag minimaal 200 gram fruit.
  • Eet elke dag minimaal 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkoren producten.
  • Eet elke dag minimaal 15 gram ongezouten noten.
  • Elke dag enkele porties zuivel waaronder melk of yoghurt.
  • Elke dag 3 koppen zwarte of groene thee.
  • Elke week peulvruchten.
  • Elke week vis, bij voorkeur vette vis.
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvetten en plantaardige oliën.
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkoren producten.
  • Vervang ongefilterde koffie door gefilterde koffie.
  • Beperk de consumptie van rood vlees tot maximaal 100 gram per dag en maximaal 500 gram per week en vermijdt in zijn geheel bewerkt vlees.
  • Drink het liefst geen suikerhoudende dranken.
  • Drink het liefst geen alcohol.
  • Beperkt de inname van zout tot maximaal 6 gram per dag.
  • Het gebruik van voedingssupplementen is NIET nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor suppletie advies geldt.

Dit zijn best veel dingen om in één keer aan te passen. Mijn advies is altijd om kleine stapjes te zetten in de juiste richting. Door wekelijks even terug te kijken op deze lijst en iedere keer iets aan te passen aan je huidige voedingspatroon, zal je uiteindelijk (weer) leren wat jouw lichaam écht nodig heeft. Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten en varieer volop. Deze manier van eten bevordert de gezondheid en is een heel leven lang vol te houden.